Piwo jest jednym z najbardziej znanych i cenionych wśród alkoholi. Kojarzy się z przyjemnie spędzonymi chwilami, specyficznym smakiem oraz stosunkowo dogodną dla nas ceną. Na dzisiejszym rynku możemy znaleźć tysiące odmiennych jego rodzai, przez co czasami trudno jest wybrać, które będzie dla nas odpowiednie. Piwa ciemne, jasne, niskoalkoholowe, bezalkoholowe, pszeniczne czy owocowe, mnóstwo wyrobów lepszej i gorszej jakości, jak to zdarza się w każdej branży. Aby więc znaleźć najlepszą opcję należałoby dowedzieć się czegoś o piwie, jego produkcji, rodzajach, kosztach, jakości oraz znaczeniu miejsca produkcji. Najbardziej znane są oczywiśćie piwa koncernowe, co oznacza produkcje na bardzo szeroką skale; przeważnie są to trunki o niskiej klasie oraz cenie, ze względu na to, że produkcja oraz transport są dużo tańsze niż w przypadku piwa kraftowego, przez wielu nazywanego tym bardziej prestiżowym, porządniej wykonywanym. Czym w takim razie jest piwo kraftowe? Termin ten pochodzi od angielskiego wyrazu “craft”, czyli sztuka rzemiosła. Jak nazwa wskazuje jest to rodzaj piwa robionego z zaangażowaniem oraz dużą ilością poświęconego czasu. Fabrykantami tego rodzaju piwa są wielbicieli sztuki piwnej, dla których jakość i staranność wykonania jest najistotniejsza. Z jakiego powodu? Ponieważ są to minibrowary, prywatne browary, produkowane na wąską skalę, są bardziej oryginalne w swoim smaku i zapachu. Właściciel minibrowaru jest zarazem jego producentem i osobą, która sama zajmuje się warzeniem. Zdarza się, że ciężko jest zdefiniować piwo kraftowe dlatego, że nie ma szczegółowych cech jakie powinno ono posiadać. Jednym z ważniejszych elementów odróżniania jest miejsce oraz metodyka warzenia. Aby dane piwo mogło być zaliczone do piw kraftowych musi być ono warzone na własną rękę, w warunkach domowych, co wiąże się z dbaniem o jakość, a nie ilość. Producent piwa kraftowego musi być znany z imienia i nazwiska, a nie tworzyć pod zarządem większej firmy, ma być to sztuka, tworzona według jedynej w swoim rodzaju receptury, a nie mechaniczna produkcja na szeroką skale. Nie może on także produkować, więcej niż 4000 hektolitrów w ciągu roku. Prawdziwe piwo kraftowe jest sporo droższe od piwa koncernowego, w sklepie nie zobaczymy takiego piwa w cenie 3 czy 6 złotych, jako że ,,krafty” są bardzo często tworzone z rzadszych i droższych składników. Klienci są gotowi zapłacić nawet ok 20 złotych za mniejsze szukając czegoś innego smakiem od piwa koncernowego. Przy zakupie należy jednak uważać, czy producent piwa koncernowego nie wykorzystuje tego terminu piwa kraftowego wyłącznie, aby zachęcić do zakupu.
Jak warzyć takie piwo? Wielbiciele sztuki piwnej są świadomi tego, że jest do tego potrzebny odpowiedni sprzęt, składniki takie jak: słód, chmiel, drożdże piwowarskie, ekstrakt słodowy oraz masa czasu i cierpliwości. Sama czynność warzenia trwa stosunkowo długo, mniej więcej pół dnia, natomiast fermentowanie, aż od 4 do 6 tygodni. Jest kilka etapów produkcji. Po pierwsze, zacieranie, czyli doprowadzanie do właściwej temperatury 65°C zacieru z wody i słodu. Następnie, etap filtracji czyli odseparowanie resztek ziarna od przetworu. Dalej, warzenie, schłodzenie i dodawanie drożdży. Finalnie oczywiście fermentacja, refermentacja i rozlew; gdy zaczynamy dystrybuować większe ilości trunku, lub otworzyć własny minibrowar niezbędne są maszyny rozlewnicze czy nalewarki. Proces produkcji takiego piwa wydaje się bardzo trudny i jest to fakt, jednak należy pamiętać, że wystarczy motywacja i zaangażowanie. Dla wielbicieli sztuki piwnej jest to tylko przyjemność, dlatego też, piwo kraftowe jest tak wyśmienitej jakości.Stworzenie własnego minibrowaru wymaga założenia działalności gospodarczej i dobrania odpowiedniej lokalizacji oraz załatwienia koncesji. Współcześnie sektor minibrowarów prężnie się rozwija i prawdopodobnie w najbliższych latach będziemy mogli przyglądać się dalszemu rozkwitowi i piwną rewolucje. Produkowanie tego napoju na własną rękę cały czas jest opłacalna; Koszt wytworzenia pojedynczego piwa waha się w okolicach 2 złotych, w tej sytuacji widzimy, że kosztuje ono mniej niż kupno piwa w sklepie.
Piwo kraftowe, tak jak każde inne ma wiele gatunków zależnie od takich czynników jak klasa, struktura, ilość alkoholu, rodzaj fermentacji, poziom goryczki, barwa. Wyróżnia się piwa górnej fermentacji, trunek ma większą zawartość alkoholu i bardziej bogaty w smak i aromat, piwo dolnej fermentacji natomiast jest subtelniejsze. Piwo jasne lub ciemne, tutaj różnica leży w sposobie warzenia i składnikach. Mówi się również o piwach specjalnych, których nie da się przyporządkować do jednego typu, z tego powodu,że cechują się one kombinacjami w zakresie warzenia, dodawania przeróżnych składników. Na charakter trunku duży wpływa ma, wcześniej wspomniany słód, tj. główny składnik piwa; to czy jest to słód jęczmienny, pszeniczny czy palony oraz proces jego produkcji, jak również sama piana, która jest wyznacznikiem jakości.
Jeśli chodzi o piwo kraftowe w Polsce, to jest to jedno z lepszych na świecie, jednak wciąż mało popularne, jako, że piwowarzy wolą inwestować w produkcje niżeli w promocje swojego towaru, często jedyną wykorzystywaną promocją jest marketing szeptany. Konsumenci coraz częściej decydują się kupić mniej, ale dobrej jakości alkoholu za większą cenę, niż tracić pieniądze na tanie piwa słabej jakości.